We’re always hungry for more. Dus - lockdowns of niet – wij bleven de afgelopen maanden altijd op zoek gaan naar toffe nieuwe chefs om mee samen te werken. Langs hashtags op het internet en door (stille) steden. En wie zoekt die vindt: culinaire Caribische verhalen, bordjes met die Franse je nais se quois, en… een eetbare banenschil? Ja. Deze drie chefs moet je kennen!
Lelani Lewis
Chef, food stylist en culinair activist Lelani Lewis serveert je verhalen. Verhalen over kolonisten die besloten dat mais ‘ongeschikt was voor consumptie door mensen’. Ja… wisten zij veel. Tijdens haar conceptuele Code Noir diners neemt Lelani je namelijk hap nahap mee door de historie van 't Caribisch gebied. In een constant veranderende setting en met spoken word optredens slokt de avond je op in de geschiedenis, terwijl je proeft hoe smaken en culturen door de jaren heen samenkomen. Ons kreeg ze met een bordje van slechts drie ingrediënten stil – zo lekker!
Naast de verhalende menu’s wil Lelani ook in simpelere gerechten mensen de rijke Caribische cuisine laten ontdekken. Van over de hele wereld reisden culinaire invloeden met schepen van wereldreizigers mee naar dit gebied. Het maakte de Caribische keuken de voorvader van fusion cooking – een goddelijke mengelmoes van invloeden. Lelani serveert die rijke historie in moderne gerechtjes van eenvoudige producten. Het zijn smaken die je van je sokken blazen.
Rose Déglon
Wij ontdekten Rose niet, zij ontdekte ons. En hoe! Zoekend naar een productieruimte kwam ze “toevallig” op Google Maps uit bij onze bijna-buren van Kitchen Republic. En toen raakte de Parisienne wel heel benieuwd naar wat dat ‘The Food Line-up’ een paar deuren verderop op ‘t kaartje dan betekende. Wij geloven niet in toeval. Zeker niet nadat we de gerechten van deze Française proefden. Deze taartje in ons leven? Meant to be. Net als die zoete-aardappel-tart en de venkelsalade met oranjebloesem trouwens.
Rose verkocht eind 2019 haar 2 restaurants in Parijs: Tomboy & Boy. Haar zaken waren de amour van Frankrijk om hun heerlijke, huisgemaakte gerechten. En die gerechten nam ze gelukkig mee naar Nederland. Rosie kookt comforting, genereus, vers en zo-zo-zo lekker. Het menu is elke dag anders. Maar altijd knettervers, altijd vol groenten en altijd met die Franse ‘je ne sais quoi’. Moeiteloos goddelijk tot aan de laatste krummel.
Bryce Steba
Onze Marlies haalde het ooit in haar hoofd om de endjes van de bosui te laten liggen toen ze bij Atelier Thuisbasis aan de keuken zat. Want ‘Die gaan weg, toch?’ Ja… Rookie mistake. Want niets gaat zomaar weg in de keuken van Bryce Steba. Vissengraten in het zout, klokhuizen in de kombucha en schil van knolselderij als krokantje op het bord. Bryce wist zelfs zijn bananenschillen eetbaar te maken. Na uren marineren en karamelliseren verandert de complete structuur tot iets dat het meest lijkt op een heerlijk klefferige toffee. En die smaakt geniaal.
Bijna alles heeft waarde of kan je waarde geven, als je het Bryce vraagt. En zo bekijkt hij duurzaamheid compleet vanuit het principe van circulariteit. In zijn Atelier Thuisbasis, dat hij hopelijk snel heropent op een nieuwe locatie, experimenteert Bryce constant met ander “afval” in verschillende tastings. Zelf proberen? In workshops leert de no-waste chef je kombucha maken of vis tot aan de de laatste graatjes aan toe fileren en serveren. En sinds deze zomer pruttelen er meer plannen in de keuken van Steba met Brouwerij Thuisbasis, waar Bryce met één batch appels drie verschillende producten maakt. Tot ze aan de laatste schil aan toe op zijn.
Iemand van dit trio op jouw event? Slide dan heel gauw in de inbox van team Sales via events@thefoodlineup.nl of ons contactformulier.