Eating 9 to 5? What a way to make a living! Onze Food Community Manager Tessa doet het van maandag tot vrijdag. Tessa eet haar weg door de wereld en dat gaat van opkomende chefs in Michelin keukens tot ultiem street food. Ze gaat overal langs om te proeven, en is de ultieme trendspotter als het op geniaal lekker eten aankomt. En lekker nieuws, want speciaal voor jullie zetten we op een rijtje wat zij dit keer getesst heeft.
Een blik op trends: wat blijft en wat mag verdwijnen?
Het is weer die tijd van het jaar. Het moment om terug te blikken op mijn favoriete trends én om vooruit te kijken naar wat komen gaat. Wat hoop ik dat blijft? En, belangrijker nog, wat mag wat mij betreft in het verleden blijven? Lees snel verder!
Koffiebar of club?
In de vorige editie had ik het al over de terugkeer van fusion. Deze trend gaat alleen verder dan op het bord: je ziet het ook terug in bars en restaurants. Bijvoorbeeld de hippe zaak Folderol uit Parijs. Hier combineren ze een goed glas wijn met een huisgemaakt bolletje ijs. Als ijs- én wijnliefhebber, klinkt dit als een perfecte plek voor mij! Maar mijn nieuwste favoriet? De koffiebars die worden omgetoverd tot een boiler room voor dj-sets, want voor een 30-plusser zoals ik klinkt dit als muziek in de oren. Nooit meer tot diep in de nacht dansen, maar gewoon een feestje bij je om de hoek, midden op de dag, in een koffiebar.
Ontmoetingsplekken
Een koffiebar draait dus allang niet meer alleen om koffie. Steeds vaker worden koffiebarren, restaurants en andere horeca gelegenheden multifunctionele ontmoetingsplekken. Het zijn niet langer plekken waar je 'alleen' een kopje koffie haalt of lekker eet. De fusion trend pakt door, ook buiten het bord en geeft ruimte voor meer sociale activiteiten, zoals running clubs. De opkomst van running clubs, je struikelt bijna over ze als je door het Vondelpark in Amsterdam loopt. Wat begon als een sportactiviteit is nu uitgegroeid tot een sociale happening waar je na afloop ook samen wat gaat eten bij een hippe bakker of koffiebar om de hoek! Zo heb je de croissant running club, waar je, zoals de naam al doet vermoeden, een croissant eet na het rennen. Maar tegenwoordig heb je ook zaken die hun eigen hardloopclub opzetten, zoals de breadwinner in Amsterdam, waar je na je work-out een bagel scoort! Of dit echt gaat helpen om je fit-goals te behalen, dat weet ik niet, maar het maakt sporten voor velen toch een stukje leuker en socialer. En maakt de koffiebar bij je om de hoek een fijne ontmoetingsplek!
Een ander vernieuwend concept, zijn de listening bars. Overgewaaid uit Japan, waar ze bekend staan als Kissas. Deze bars bieden een totaalbeleving waarbij muziek en sfeer centraal staan. Ooit zijn deze barren ontstaan als plekken waar Japanners onder het genot van een kopje koffie, konden luisteren naar Westerse muziek. Hier zien we nu in Europe vernieuwde versies op ontstaan. Een voorbeeld is Ceu in Amsterdam. Hier kan je niet alleen terecht voor een goed glas wijn maar ook fine dine eten, omringd door een hoogwaardig geluidssysteem en nieuwe muziek om te ontdekken.
Goobye shared dining, hello listening bars!
Hopelijk wordt 2025 het jaar waarin we eindelijk afscheid gaan nemen van het veelgehoorde “ben je bekend met ons concept?”, oftewel shared dining. Delen kan leuk zijn, maar dan wel met gerechten die écht deelbaar zijn. Wat af en toe vergeten lijkt te worden door deze shared dining restaurants. Afgelopen jaar ging ik uit eten en kregen we maar liefst één gevulde courgettebloem voor 8 euro. En ja, die moesten we met z'n vijven delen. Eten moet leuk en gezellig zijn, dus zet die grote borden en pannen weer op tafel!
Wat wordt de volgende ‘hybride food trend’ of wat zou jij terug willen zien op onze events?