Eating 9 to 5? What a way to make a living! Onze Food Community Manager Tessa doet het van maandag tot vrijdag. Tessa eet haar weg door de wereld en dat gaat van opkomende chefs in Michelin keukens tot ultiem street food. Ze gaat overal langs om te proeven, en is de ultieme trendspotter als het op geniaal lekker eten aankomt. En lekker nieuws, want speciaal voor jullie zetten we op een rijtje wat zij dit keer getesst heeft.
Wat is deze maand je favoriete nieuwe ontdekking?
Het is nog vroeg, maar wellicht ben jij net zoals ik ook al bezig met wat je wilt gaan koken tijdens de feestdagen. Daarom deel ik hierbij alvast mijn favoriete nieuwe food trend voor een beetje extra inspiratie tijdens de feestdagen! Ik ben begonnen met Masterchef Australië terug te kijken en werd geïnspireerd door chef Nat Thaipun. Nat heeft een Thaise achtergrond, is opgegroeid in Australië en ze maakt meteen in de eerste aflevering meteen indruk met haar gerecht waarin ze kangoeroevlees combineerde met Thaise smaken en invloeden (zie afbeelding hieronder, credits: Masterchef Australia).
Fusion hoeft allang niet meer te betekenen dat je lukraak 2 gerechten combineert, zoals een sushi burrito. Je ziet dat steeds meer chefs experimenteren met technieken en smaken uit verschillende keukens. Zoals chef Vanika Choudhary: zij geeft opnieuw vorm aan de Indiase keuken door fermentatietechnieken uit Zuid-Korea toe te passen. Het interessante aan fusion is voor mij niet om een paar gerechten uit verschillende keukens samen te voegen, maar juist om de beste elementen uit die keukens samen te brengen, zoals bereidingstechnieken. Een mooi voorbeeld is van een chef uit ons netwerk, Pepijn, die Japanse technieken toepast op Nederlandse ingrediënten en hiermee prachtige gerechten maakt. Zo maakte hij tijdens DE TAAFEL (lees hieronder meer), een haver amazake yoghurtdrank geserveerd met Nederlandse granen & bessen! Truly the best of both worlds!
En het meest opvallende?
Bij een uitgebreid diner hoort uiteraard ook een goed glas wijn! Toch is er al een tijdje een opvallende trend gaande, steeds meer mensen kiezen ervoor om bewust minder of geen alcohol meer te drinken. Je ziet steeds meer alcoholvrije winkels openen, en tegenwoordig bieden bijna alle restaurants echt interessante alcoholvrije alternatieven aan. Vaak zijn deze ook nog eens huisgemaakt zoals bij Choux die alle sappen en kombucha's zelf maken! Ondanks de groei in alcoholvrij, lijkt aan de andere kant de interesse voor wijn door te blijven groeien. Laatst las ik een artikel over de groei in wijntoerisme. Waar we voorheen vaak naar de andere kant van de wereld vlogen om nieuwe gerechten en smaken te ontdekken, richten steeds meer mensen zich nu ook op wijngaarden. Al hoef je hier tegenwoordig ook niet meer ver voor te reizen, want Nederland telt maar liefst 200 wijngaarden! Of het nou met of zonder alcohol is, het is duidelijk dat drank absoluut geen bijzaak is en juist je diner helemaal afmaakt. Of je nou een mooi wijntje of een alcoholvrije drank tijdens het diner wil serveren: kijk eens wat er lokaal (en duurzaam) te verkrijgen is! Mijn tips: Nix & Nix en Pieksman
What’s cooking?
Met 150 mensen aan het kerstontbijt? Of lunchen met al je collega’s aan één grote lange tafel? Wij regelen het voor je! Vorige maand hebben we tijdens het festival Into The Great Wide open ons nieuwe concept gelanceerd: DE TAAFEL. Een meterslange tafel waar 150 mensen drie dagen lang een 4-gangen ontbijt/brunch geserveerd kregen, midden in de natuur op twee unieke locaties. Het doel van DE TAAFEL is om mensen weer te laten eten met aandacht. Aandacht voor vakmanschap, onbekende smaken en technieken, maar ook aandacht voor je tafelgenoten. Nu alweer zin om aan te schuiven bij DE TAAFEL. Hoe ga jij deze feestdagen aandacht besteden aan eten, drinken en vooral: aan elkaar?