Eating 9 to 5? What a way to make a living! Onze Food Community Manager Tessa doet het van maandag tot vrijdag. Tessa eet haar weg door de wereld en dat gaat van opkomende chefs in Michelin keukens tot ultiem streetfood. Ze gaat overal langs om te proeven, en is de ultieme trendspotter als het op geniaal lekker eten aankomt. En lekker nieuws, want speciaal voor jullie zetten we op een rijtje wat zij dit keer getesst heeft.
Everybody loves a good comeback! Bepaalde keukens die een paar jaar geleden een hype waren komen opnieuw terug. En zoals het hoort bij een comeback, komen ze sterker terug dan ooit. Waar we voorheen gingen voor massa, goedkoop en minder kwaliteit, (think all-you-can-eats op elke straathoek) zien we nu een totaal ander beeld. Chefs die zich volledig verdiepen in een bepaald gerecht of keuken, met goede ingrediënten en vakmanschap zoals het bedoeld is. We noemen Turkse en Griekse restaurants die echt koken vanuit hun roots, en inspireren met heerlijke authentieke gerechten. Ook de terugkeer van de Japanse keuken blijft niet onopgemerkt door ons. Echt goede sushi die wordt geserveerd in een minimalistische en sobere omgeving, met alle focus op het eten. Vaak als omakase, oftewel ‘ik laat het aan jou over’. En het overlaten aan deze groep getalenteerde chefs, dát doen we maar al te graag.
Onlangs proefde ik het Turkse gerecht Manti. Kleine gevulde dumplings overgoten met zoute yoghurt, gesmolten chili boter en afgetopt met sumak. Elke hap is een feestje! Niet alleen de smaak hiervan is geniaal, maar ook de samenkomst van verschillende culturen in dit ene gerecht. Het vindt namelijk zijn oorsprong in China. Waar het via de Oeigoeren zijn weg via Mongolië en Centraal-Azië naar Turkije heeft gevonden. Hoe bijzonder is het om zoveel verschillende eetculturen in 1 gerecht terug te vinden!? En ik snap ook wel waarom iedereen er dol op is, deze dumpling is absoluut een van mijn favorieten!
Ik kijk heel erg uit naar het ontdekken van nieuwe specialisten uit andere internationale keukens. Grieks, Turks... Keukens die vaak nog geassocieerd worden met vooral veel vlees, terwijl (als je ze een beetje beter leert kennen) je snel ziet dat ze heel veel meer te bieden hebben. Deze keukens hebben allebei nog heel erg veel heerlijke groenten, unieke gerechten en nieuwe smaakcombinaties om te ontdekken en ik kan niet wachten!