Afgelopen december verscheen er opeens een rode dubbeldekker bij ons kantoor, en dat kon maar 1 ding betekenen voor ons jaarlijkse teamreisje: Team TFLU goes London!
Londen is natuurlijk al jaren een foodheaven, en is al meer dan eens dé plek gebleken waar nieuwe trends en exciting foodconcepten ontstaan.
En met maar liefst een verdubbeling van ons team sinds ons uitje naar Berlijn, hebben we heel erg hard ons best gedaan om in 1,5 dag ons zoveel mogelijk door Londen te eten. Of we een record meeste-gegeten-in-31-uur hebben gezet? Dat weten we wel zeker! En we zouden The Food Line-up natuurlijk niet zijn als we deze geniaal lekkere inspiratie niet zouden delen. Dus lees snel verder!
Views, views, views. Keihard viral gaan op TikTok? Dat kunnen de concepten die we in Londen spotten wel. Alles is ingericht op het maken van viral momentjes. Van de knalkleuren in het interieur, tot de vibes op je bord. Het gaat hier allang niet meer alleen om een geniale smaak, maar het moet er vooral geweldig uitzien. Een foodmarkt die perfect gestileerd is, of klassiekers in de gekste vormen zodat het lekker opvalt online. Vierkante croissants, langwerpige donuts, you name it, we saw it. Instagrammable, maar absoluut worth a try is Crème, een dessertshop met geweldige cookies. Probeer hier vooral de witte chocolade-miso koekjes!
Hervulbare verpakkingen zijn natuurlijk niet nieuw, maar in Londen zagen we interessante manieren hoe er (in)vulling gegeven wordt aan dit concept. Afgezien van het feit dat je ook in Engeland een wet tegen het gebruik van Single Use Plastic hebt, zagen we creatieve ondernemers die hier nog een paar stapjes verder in gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van wijnflessen die je weer opnieuw kan laten vullen? Op verschillende plekken in Londen wordt dit inmiddels mogelijk gemaakt, en met datzelfde gemak gooi je die mooie wijnfles dus níet in de glasbak.
Iedereen kent wel dat ene tentje dat je altijd voorbij loopt omdat het er eigenlijk maar een beetje shabby uitziet. Maar als je daardoorheen kijkt kom je de meest lekkere smaken tegen. Geloof ons! In Londen ontdekten wij de beste smaken in semi-schmutzige kraampjes, en achter puien zonder chique opsmuk. De vakmensen die hier achter zitten stoppen al hun tijd en liefde in het product of gerecht wat ze maken. Vaak zie je dat deze specialisten de focus leggen op het maken van één product, en dit helemaal zelf ontwikkelen. Geen poespas, gewoon echt steengoed. Onze ultieme tip: Ararat Bread in Dalston, een bakkerij die alleen maar supervers flatbread verkoopt vanuit een piepkleine winkel die je zo voorbij zou lopen.
We hebben geprobeerd te tellen, maar zijn halverwege toch de tel kwijtgeraakt want Londen is een walhalla van foodmarkets en streetfood. Groot, klein, superfancy aangekleed of juist heel minimaal, elke markt heeft een eigen unieke opzet. Anno 2023 zijn het niet meer een paar bij elkaar geplaatste losse foodkraampjes, maar zien we dat veel ondernemers elkaar opzoeken in deze foodmarkets. Kitchen cross- of takeovers tussen verschillende ondernemers en unieke events waarbij de volledige marketplace wordt betrokken zien we op meerdere plekken terug. Als je ons een beetje kent, weet je dat wij AAN gaan van samenwerken en deze ontwikkeling ligt dus helemaal in ons straatje. Teamwork makes the food work!
De West-Afrikaanse keuken kom je in Londen regelmatig tegen en wij zijn fan! Van Michelin fine-dining tot marktkramen met familierecepten, overal zagen we de West-Afrikaanse invloeden. Niet gek ook, want we hebben het hier over de geweldige smaken van een kwart continent. Neem bijvoorbeeld de geliefde Jollof rijst, een klassiek rijstgerecht met tomaten, ui en kruiden. Of Fufu, geniale deegballetjes van bijvoorbeeld cassave dat gegeten wordt met soep of stoof. En dat is nog maar het topje van de voedselberg. Wij zien in 2023 heel erg graag meer van de West-Afrikaanse keuken in Nederland, en je vindt ons vooraan in de rij voor een volgende portie Jollof rijst.
De bakker is misschien wel een van de oudste ambachten die er bestaat, en dit klassieke beroep blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden. De laatste tijd zien we steeds meer bakkers die een hele nieuwe richting inslaan en van hun geliefde bakkerij een meer conceptueel all-day café maken. Deze bakkerijen zie je gerechten ontwikkelen, met hun eigen smaken en hebben ook meer dan vaak maatschappelijke missies. Maar natuurlijk altijd met hun geliefde broden en andere deegwaren in de hoofdrol. Onze favoriet in Londen? The Dusty Knuckle, hands down ;). Proef hier vooral hun geniale feta croissant!
Wij zijn in ieder geval met volle buiken en superveel inspiratie teruggekomen. Heb jij inspiratie gekregen voor jouw volgende evenement of wil jij jouw Londen tips met ons delen? Laat het ons weten!